Voor een betere overgang naar het pensioen en een goede balans in de vrijetijdsbesteding

Agewell is een ontwikkelingsproject speciaal voor mensen die stoppen met werken of al met pensioen zijn. Velen van ons kijken uit naar dit moment, maar als het eenmaal zo ver is voldoet het vaak toch niet helemaal aan de verwachtingen. De kans is aanwezig dat het ‘vakantiegevoel’ langzaam wegebt en plaats maakt voor een zwart gat met teveel aan vrije tijd. 

In plaats van optimaal genieten, is er stress over hoe hier invulling aan te geven. Om een betere overgang te ervaren en een goede balans te vinden in het besteden van deze vrije tijd, is vanuit Agewell een virtuele coach ontwikkeld in de vorm van een App.

Heb je interesse in het project, mail dan naar agewell@goudendagen.nl.

 

De virtuele coach van Agewell is ontwikkeld in samenwerking met Stavoor pensioen-in-zicht cursussen

In de cursussen komen de volgende vragen aan bod:

 • Wat betekent stoppen met werken voor mij?
 • Hoe neem ik op een goede manier afscheid?
 • Wat gaat er voor mij (en mijn partner) veranderen?
 • Hoe zorg ik goed voor mezelf en de mensen om me heen?
 • Waar liggen mijn interesses en kwaliteiten?
 • Hoe kan ik betekenisvol en actief blijven?

De blauwe zones

De cursussen bij Stavoor zijn gebaseerd op de blauwe zones. Blauwe Zones zijn gebieden waar mensen tot op hoge leeftijd een vitaal, sociaal en betekenisvol bestaan leiden. Welvaartsziekten, zoals obesitas, suikerziekte en hart- en vaatziekten komen nauwelijks voor. Michel Poulan en Gianni Pes zijn de grondleggers van de Blauwe Zones. Dan Buettner gaf ze via National Geographic bekendheid: Okinawa (Japans eiland), Ikaria (Grieks eiland), Nouro (deel van Sardinië), Nicoya (schiereiland bij Costa Rica). Later werd Loma Linda (in de buurt van Los Angeles) toegevoegd. Samen met een groot team van wetenschappers is er jarenlang onderzoek naar de Blauwe Zones. Dat leidde tot een aantal factoren, die bepalen dat de bewoners van deze gebieden langer en gezonder oud worden.

Niets verklaart op zich waarom mensen in de Blauwe Zones zo oud worden’ zegt Dan Buettner in zijn boek De Blue Zones Methode. ‘Het is in feite een onderling samenhangend web van factoren – voeding, ons sociaal netwerk, dagelijkse rituelen, de fysieke omgeving en het gevoel een doel te hebben – dat ons voortstuwt en het leven betekenis geeft.’ Deze langstlevenden stellen met hun levenswijze (al dan niet bewust) de aftakeling uit en weten ruimte te geven aan groei.

Welke factoren spelen een rol?

 • Natuurlijk bewegen
 • Gezonde voeding
 • Sociaal kapitaal
 • Een doel hebben, Ikigai
 • Balans in actie en ontspanning

In de virtuele coach van Agewell zijn oefeningen op deze gebieden opgenomen.

Voor meer informatie over het project kan je naar de Europese website: https://agewell-project.eu/

PROMOTIEFILM

Bekijk hier de promotiefilm (Engelstalig) van Agewell, dat vanuit het Europese consortium is geproduceerd. 

.