EEN PROJECT DAT ZICH RICHT OP DE BEVORDERING VAN NATUURGERELATEERDE COMPETENTIES MET EN VOOR KWETSBARE OUDEREN.

Info over project Flower:

In december 2022 is Gouden Dagen gestart met het Europese project FLOWER, gefinancierd vanuit Erasmus+. Samen met diverse Europese partners uit Spanje, Italië, Slovenië en Nederland gaan wij de komende twee jaar aan de slag met dit project.

Wetenschappelijke en technische onderzoeksresultaten worden vertaald, ontwikkelt en omgezet naar een bruikbare (e-learning) toolkit om samen meer te leren en te genieten van de natuur.

Heb je interesse in het project, of geïnteresseerd in meer informatie, mail dan naar info@goudendagen.nl.

Waar richt het project FLOWER zich precies op? (looptijd van dec 2022 tot dec 2024)

Onderzoek toont aan dat verbondenheid met de natuur leidt tot significante voordelen zoals verhoogde vitaliteit, verbeterde mentale gezondheid en cognitieve vaardigheden, meer sociale interacties en, in het algemeen, een grotere tevredenheid over het leven.

Aan de andere kant brengen mensen in ontwikkelde landen het grootste deel van hun tijd binnenshuis door, waaronder ouderen. Velen van hen lijden aan dementie, eenzaamheid of lichamelijke handicaps met beperkte mobiliteit. Dit werpt belemmeringen op om de natuur in te gaan en zich ermee verbonden te voelen. Daarnaast is verbondenheid met de natuur sterk verbonden met milieuzorg en ecologisch duurzaam gedrag.

De ambitie van het FLOWER-project is dat kwetsbare oudere mensen meer tijd in de natuur doorbrengen om hun welzijn, gezondheid en sociale inclusie te verbeteren. Het project versterkt de natuurgerelateerde competenties van oudere mensen en hun familie en vrienden (mantelzorgers) en voorziet hen van natuurgerelateerde kennis, vaardigheden en activiteiten.

Projectdoelstellingen:

– Het bevorderen van sociale inclusie en betrokkenheid van kwetsbare oudere mensen, evenals algeheel welzijn en gezondheid.

– Ondersteunen van bewustzijn over duurzaamheid en het belang van natuurbehoud.

– Toegankelijke en flexibele leermogelijkheden bevorderen, generaties samenbrengen en kwetsbare oudere mensen mondiger maken.

Het project zal begeleide activiteiten en workshops in de natuur aanbieden voor kwetsbare oudere mensen en hun informele zorgverleners en zal een set online leermiddelen produceren met video, audio en andere hulpmiddelen (werkboeken, kaarten, spelletjes, etc.) die speciaal zijn ontworpen voor de doelgroep:

– Feiten over de voordelen voor kwetsbare oudere mensen van buiten zijn in de natuur, met tips en trucs om op een toegankelijke manier van de natuur te genieten.

– Creatieve en zinvolle activiteiten om samen in de natuur te ondernemen en daarbij de zintuigen en sociale verbondenheid tussen generaties te stimuleren (bijv. natuurfotografie, bladdecoratie, tuinieren, etc.).

– Een gids voor laagdrempelige deelname aan vrijwilligersactiviteiten in de natuur, zoals de nationale vogeltelling (in Nederland) of een gids voor bijenherkenning ter ondersteuning van burgerparticipatie en een bijdrage aan natuurbehoud.

  • Stichting IVN in Nederland. IVN geeft natuureducatie en nodigt mensen uit om te leren over de natuur, de natuur te beleven en de natuur te versterken.
  • CEOMA in Spanje. Een non-profit organisatie die als missie heeft de rechten van ouderen  verdedigen (non-politiek en non-religieus)
  • Ansziani e non solo in Italië. Aanbieder van volwassen onderwijs en beroepsonderwijs en opleidingen in de sociaal-educatieve en gezondheidszorg sector. 
  • Razvojni Center SRCA in Slovenië. Een organisatie die ontwikkelingsprojecten in het hart van Slovenië leidt, coördineert en verbindt.  Samen met lokale, regionale, nationale en Europese partners voert SRCA projecten uit die de levenskwaliteit van mensen in de regio verhogen. 
  • Spomincica – Alzheimer Slovenija in Slovenië. Een humanitaire organisatie die zich inzet op het gebied van maatschappelijk welzijn met als voornaamste doel professionele hulp te bieden aan mensen met dementie, familieleden en verzorgenden.

Het project is gefinancierd door Erasmus+ en heeft een looptijd van enkele jaren. De start was in december 2022 en naar verwachting sluit het project in september 2024.

Voor meer informatie over het project: www.flowerproject.eu.

.