DE ONLINE VRIENDSCHAPSCURSUS

SPECIAAL VOOR 50-PLUSSERS DIE MEER UIT HUN VRIENDSCHAPPEN WILLEN HALEN

Van praktische oefening tot vriendschap

Op alle leeftijden zijn vriendschappen een bron van stimulans, plezier en steun. De online Vriendschapscursus 50+ biedt de gelegenheid aan 50-plussers om eens stil te staan bij hun vriendschappen en daarnaast actief aan de slag te gaan met praktische oefeningen. De cursus bestaat uit een inleiding en vijf lessen, waarvan u er elke week één volgt. In totaal duurt de cursus dus zes weken. De online Vriendschapscursus 50+ is gebaseerd op een succesvolle vriendschapscursus van prof. dr. Nan Stevens. 

1 november 2020 gaat de cursus weer van start. Dit wordt mogelijk gemaakt door de medische inspiratorprijs van ZonMW en er is plek voor 500 mensen. Starten met de cursus kan in de maand november. U heeft dan tot 15 januari 2021 de tijd om de cursus af te maken. Deelname aan de cursus is op dit moment gratis.

Onderwerpen van de lessen in de cursus:
Week 1: Introductie
Week 2: Nieuwe  contacten
Week 3: Sociale contacten onderhouden en relaties verbeteren
Week 4: Zelfwaardering en vriendelijk zijn voor jezelf
Week 5: Een betere vriend of vriendin worden: Wensen en grenzen in vriendschap
Week 6: Verwachtingen van vrienden en vriendschap

Doordat de cursus online wordt aangeboden kunt u thuis, wanneer het u uitkomt en in uw eigen tempo aan de slag gaan met vriendschap. U volgt de cursus zelfstandig en wordt hierin niet begeleid, wel is er een mogelijkheid om vragen te stellen als iets onduidelijk is.

Wilt u meer weten over de Online Vriendschapscursus, stuur dan een mail naar vriendschapscursus@goudendagen.nl

FILMPJE

Bloei op met de vriendschapscursus!

In dit filmpje van medische inspiratorprijs ziet u de enthousiaste oud deelneemster mevrouw Huysman vertellen over wat de cursus voor haar betekend heeft. Door haar ervaring zo openlijk te delen, wordt duidelijk hoe groot de impact van eenzaamheid kan zijn en hoe belangrijk het is al bij de eerste signalen actie te ondernemen. 

Ps. stemmen kan inmiddels niet meer, want de prijs is al toegekend.

Meer over de cursus

De online Vriendschapscursus 50+ in het kort:

  • Is digitaal, u kunt meedoen vanuit huis op uw eigen computer of tablet.
  • Is gebaseerd op een succesvolle groepscursus.
  • Bestaat uit een inleiding en twee keer vijf wekelijkse lessen, elke les duurt ongeveer een half uur tot een uur
  • De lessen bestaan uit achtergrondinformatie over vriendschap en oefeningen om zelf mee aan de slag te gaan of stof om over na te denken
  • Leert u praktische dingen voor de dagelijkse omgang met uw vrienden en familie
  • Kost u niets, deelname is gratis

De cursus en corona

In verband met de COVID-19 uitbraak is contact maken op het moment lastiger geworden. Dit is een extra uitdaging bij het uitvoeren van sommige oefeningen. Alhoewel deze cursus niet alle belemmeringen weg kan nemen kan het u toch helpen om na te denken over wat u wel kunt doen.

Zorg dat u zich aan de richtlijnen houdt en 1,5 meter afstand houdt van mensen buiten uw huishouden. Probeer wanneer dit nodig is om uw gezondheid te beschermen contact te maken via technologie; bellen, mailen, online ontmoetingsmogelijkheden. Op deze website vind u informatie over de mogelijkheden en hulp hierbij;

https://www.eentegeneenzaamheid.nl/campagne/houd-afstand-maar-houd-contact/

Wat kunt u verder verwachten?

Wilt u meer leren over vriendschap? De online Vriendschapscursus 50+ laat u nadenken over wat u waardeert in vriendschap, hoe u nieuwe mensen leert kennen, hoe u zich opstelt in vriendschap. In de wekelijkse lessen gaat u actief aan de slag met het aangaan van nieuwe vriendschappen of het verbeteren van uw bestaande vriendschappen.

De online Vriendschapscursus 50+ is een cursus van 6 weken over de verschillende kanten van vriendschap. Vijf lessen bestaan uit theorie en oefeningen om mee aan de slag te gaan. Sommige oefeningen zitten in de les, andere zijn om later in de praktijk te oefenen.

Benodigde tijd: Het volgen van de wekelijkse les zal u ongeveer een half uur per keer kosten. Verder zal het uitvoeren van de opdrachten gedurende de week minstens een half uur kosten.

Let op! De antwoorden die u in de lessen invult worden niet door ons bekeken. U volgt de lessen zelfstandig zonder begeleiding of coaching. Als u een vraag heeft waar u een reactie op wilt, stuur dan een e-mail naar vriendschapscursus@goudendagen.nl.

Deelname aan de online Vriendschapscursus 50+ kost u niets. Wel vragen we van u om te helpen met het verbeteren van de cursus door suggesties voor verbeteringen aan ons door te geven. Wij willen graag weten wat u van de cursus vindt. Zowel algemene opmerkingen over welke oefening u bijvoorbeeld heeft geholpen als specifieke opmerkingen over welke plaatjes u wel of niet mooi vindt zijn welkom via vriendschapscursus@goudendagen.nl.

Veel gestelde vragen

Wat houdt deelname aan de cursus in?

Deelname aan de Vriendschapscursus 50+ houdt in dat u gedurende zes weken meedoet aan de cursus. U bent daar per week ongeveer een half uur aan kwijt, verder krijgt u opdrachten die u gedurende de week uitvoert. Alle inhoud is online via het platform van Minddistrict te volgen. U volgt de lessen zelfstandig en voert de oefeningen zelf uit.

Moet ik dingen op mijn computer installeren als ik wil meedoen?

U hoeft geen dingen te instaleren op uw computer om deel te nemen aan de cursus, alles verloopt via internet. U kunt gebruik maken van alle browsers (programma’s om mee te internetten, zoals Internet Explorer, Firefox, Chrome, Edge, Safari). Het kan zijn dat Internet Explorer versie 10 (en lager) problemen heeft met het weergeven van sommige inhoud. Latere versies van Internet Explorer kunnen vragen of u alle inhoud wilt weergeven. Mocht u deze melding krijgen, klik dan op ‘alle inhoud weergeven’. Alleen dan kunt u de video’s in de cursus bekijken. Als u Firefox of Chrome op uw computer heeft staan, adviseren we u om van één van deze browsers te gebruiken.

Kan ik ook meedoen als ik tussendoor een weekje weg ben?

Het is geen probleem als u tussendoor een periode weg bent. Mocht het bijvoorbeeld zo zijn dat u een weekje op vakantie gaat, dan kunt u als u terug bent gewoon weer verder met de cursus waar u gebleven was. U logt dan in op de website van Minddistrict en ziet direct welke onderdelen er op dat moment voor u klaarstaan. Hou er wel rekening mee dat de cursus 31 januari 2021 eindigt en dat u dus alle onderdelen voor die tijd gevolgd moet hebben.

Wat als ik niet meer mee wil doen?

U beslist zelf of u deel wilt nemen aan de cursus. U kunt op elk moment stoppen met de cursus. Mocht u niet meer mee willen doen kunt u zich afmelden door een mail te sturen met uw gebruikersnaam naar mailadres.

Wie kunnen deelnemen aan de cursus?

Iedereen die 50 jaar en ouder is kan deelnemen aan de cursus. Een voorwaarde is wel dat u toegang heeft tot internet (thuis, op uw mobiel, of elders, bijvoorbeeld in de bibliotheek als u daar een koptelefoon kunt aansluiten).

Wat zijn de voordelen van deelname aan de cursus?

Het voordeel van deelname is dat u leert hoe u aan uw vriendschappen en sociale contacten kunt werken. De lessen van de cursus leren u (nieuwe) dingen over verschillende aspecten van vriendschap. Bovendien kunt u zelf kiezen op welk tijdstip en welke dag u de lessen volgt en kunt u dit vanuit huis doen.

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

Alle gegevens die tijdens de cursus worden verzameld worden op zo’n manier opgeslagen dat het niet herleidbaar is. De opgeslagen gegevens worden enkel voor de evaluatie gebruikt en worden niet aan derden verstrekt.

Let op! De antwoorden die u in de lessen invult worden niet door ons bekeken. Als u een vraag heeft waar u een reactie op wilt, stuur dan een e-mail naar vriendschapscursus@goudendagen.nl.

Nieuws en leuke weetjes

A vibrant work culture that flows with creativity is our secret