DE WEG NAAR PASSENDE TOILETVOORZIENINGEN VOOR OUDEREN IN OPENBARE GELEGENHEDEN

Toegankelijk toilet voor ouderen

Een van de dingen die mindervaliden en ouderen tegenhoudt om op pad te gaan is het toiletbezoek. Terwijl het ondernemen van activiteiten buiten huis juist heel belangrijk is om eenzaamheid tegen te gaan.

Onderweg zijn te weinig toegankelijke toiletten en of ze schoon zijn is ook nog de vraag. Het Europese project Toilet For Me wil dit veranderen en werkt daarom aan een toilet onderweg dat voldoet aan de wensen van mindervaliden en ouderen met mobiliteitsperkingen. Zodat het toiletbezoek geen reden meer is om thuis te blijven.

Toilet For Me wil bijdragen aan een samenleving waarin iedereen kan meedoen. Daarom wordt een modern mindervalide toilet voor de semi-publieke ruimten ontwikkeld, geschikt voor iedereen met een (mobiliteits)beperking dat toegankelijk, gebruiksvriendelijk en schoon is. 

Het project heeft twee hoofddoelen:
1) Een toegankelijk, gebruiksvriendelijk en schoon toilet ontwikkelen. Met hypermoderne functies zoals een douche-WC, een sta-op-functie, automatisch verstelbare hoogte, zelfreiniging, en luchtreiniging.

2) Bewustzijn vergroten over het tekort aan toegankelijke toiletten zijn voor mindervaliden en ouderen in de semi-publieke ruimte (zoals hotels, restaurants, musea etc).

FACTSHEET

Erop uit dankzij toegankelijk toilet

Aanpak: Toilet For Me onderzoekt wat de vereisten zijn op het vlak van gebruik en techniek zijn om optimaal aan te sluiten bij de behoeften van ouderen mantelzorgers en zorgprofessionals. Door middel van interviews, testen op locatie en workshops. Ook wordt er gesproken met potentiële aanbieders op (semi) publieke plekken, zoals winkelcentra, bibliotheken, hotels, en cafés die de beoogde toegankelijke toiletten kunnen plaatsen.

Het Europese consortium van partners

Het consortium van partners uit heel Europa met verschillende expertises bundelt hun krachten om dit toegankelijk toilet te ontwikkelen. Het Europese projectteam Toilet For Me  bestaat uit de volgende partners: Technische Universiteit Wenen (TU Wien), Sanmedi BV (Nederland), Stichting Gouden Dagen (Nederland), Sanitronics (Nederland), Heilig Hart (Belgie), Carecentre software (Oostenrijk), Beia Consult Int. (Roemenië), Onsite Foundation (Polen), Cogvis (Oostenrijk) en Santis (Hongarije).

AAL staat voor Active Assisted Living: door het gebruik van intelligente producten en het aanbieden van diensten op afstand, waaronder zorgdiensten om ouderen langer thuis te laten wonen door hun autonomie te vergroten en hen te helpen bij het uitvoeren dagelijkse activiteiten. Het project wordt gefinancierd door de Europese Unie en in Nederland loopt de financiering via ZonMw.

INTERVIEW MEREL VERBURGT

"Gouden pot tegen eenzaamheid"

Wie buitenshuis niet naar de wc durft of kan, blijft thuis. Daar moet verandering in komen. Een missie waar Merel Verburgt van Gouden Dagen voor strijdt. Haar doel is meer toegankelijke, schone toiletten voor ouderen in de openbare ruimte.

Wie denkt dat het wel snor zit met dergelijke toiletten in ons land, heeft het mis. Verburgt noemt kleine café’s, lokale restaurants, maar ook grote winkelcentra. ,,Daar voldoen toiletten niet voor mindervaliden.”

Als de nood hoog is…

INTERVIEW ELLEN BARTELINK | locatiemanager Waterrijck (Heemskerk), ViVa! Zorggroep

Zorg en welzijn voor onze ouderen

Ellen werkt sinds oktober 2019 voor ViVa! Zorgggroep, locatie Waterrijck. Ze geeft al zestien jaar leiding in de zorg en zet zich met passie in voor haar locatie, bewoners en medewerkers. Waterrijck is een kleinschalig woonzorgcentrum voor ouderen. ‘Met tweeënveertig bewoners en ruim tachtig medewerkers is het net één grote gezellige familie’, vertelt Ellen.

Een Gouden Pot voor Waterrijck…

Nieuws en leuke weetjes