Als de overheid besluit dat ouderen zolang als mogelijk zelfstandig thuis moeten wonen, krijgt welzijnsregisseur Arie Graafland een bijzondere opdracht mee: Zorg ervoor dat ouderen uit de wijk en onze zorginstelling niet vereenzamen, maar elkaar ontmoeten en niet buiten beeld raken. ,,We hebben onze verantwoordelijkheid genomen.”
Het is zo’n vier jaar geleden dat de transitie van de WMO plaatsvindt. Zorgverleners krijgen vanuit de gemeente en overheid opdracht om klanten te ondersteunen zo lang mogelijk thuis te laten wonen.
Ook de Rijnmondse zorginstelling Aafje wordt hiermee geconfronteerd. Graafland: ,,Dat lijkt paradoxaal aan onze doelstelling bij Aafje, want we zijn een zorginstelling.”
Onmogelijke opgave
Voor Graafland ligt er een uitdaging om ouderen uit de wijk te bereiken. Wat een onmogelijke opgave lijkt, wordt een gouden kans. In opdracht van Aafje creëert Graafland met zijn collega’s allerlei ontmoetingsplaatsen waar mensen uit de buurt zich bij kunnen aansluiten. ,,Inmiddels is dat gemeengoed”, blikt Graafland terug. ,,Maar wij zijn daar mee begonnen. We hebben nu zogenoemde ‘Ontmoetingspleinen’ en ‘Huizen van de wijk’.
Het zijn plekken waar zowel ouderen die niet meer zelfstandig wonen als buurtbewoners op leeftijd samenkomen. Bijkomend voordeel is dat Aafje zicht houdt op deze groep mensen en indien nodig zorg verleent. Inmiddels zijn er zo’n twintig plaatsen waar dagelijks ouderen bijeenkomen.
Plezier voor honderden ouderen
Momenteel is er vanuit Aafje een dagelijks aanbod met activiteiten waar honderden ouderen met plezier op afkomen. Zo is er een weekafsluiting met muziek, een quiz, kerkdiensten, koffieochtenden en handwerken voor het Rode Kruis.