Skip to main content

GOUDEN KOETS LAAT OUDEREN TOEREN DOOR TRANSWIJK

Artikel door Loek Zanders – Richard Hooglandfonds

Sinds september 2020 rijdt de Gouden Koets rond in Transwijk, een wijk in het zuidwesten van Utrecht. Een elektrische versie van de koninklijke gouden koets moet eenzame ouderen en zij die slecht ter been zijn een uitje buiten de deur bieden. Het idee komt van stichting Gouden Dagen, een organisatie die zich inzet om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan.

De Gouden Koets is de afgelopen twaalf maanden heel divers ingezet. Zo kunnen ouderen op een eenvoudige manier de chauffeur bellen of mailen om een rit(je) te maken. Bijvoorbeeld om in de buurt boodschappen te doen, een ritje door de stad te maken of om in het donker veilig thuis te komen. Omdat het bereik van de koets 70 kilometer is, wordt alleen binnen Transwijk rondgereden.

Daarnaast is de koets ingezet om maaltijden naar kwetsbare ouderen te brengen, toen maatregelen om het coronavirus tegen te gaan werden aangescherpt en het vervoeren van mensen even niet mogelijk was.

Liesbeth Gaasbeek, directeur van stichting Gouden Dagen, kijkt terug op een geslaagd project: “De Gouden Koets is een geslaagd project! En er is meer dan voldoende basis om door te gaan. De vrijwilligers en bewoners in en rondom zorginstelling Hof van Transwijk hebben een hele goede verbinding met elkaar gelegd, ze kennen elkaar allemaal goed, kunnen elkaar vinden en benaderen elkaar met tips. Langzamerhand begint de koets meer naamsbekendheid te krijgen in Transwijk en worden er steeds meer ritten geboekt.”

Acht vrijwilligers van de zorginstelling Hof van Transwijk zorgen ervoor dat alle ritjes met de Gouden Koets gemaakt kunnen worden, het afgelopen jaar bijna 700 stuks. Daarnaast worden wekelijks 120 maaltijden naar meer dan honderd adressen in de wijk gebracht. Eind 2020 werden, met de helpende hand van wethouder Maarten van Ooijen, ruim 150 kerstpakketten rondgebracht tijdens een grote kerstactie.

STICHTING GOUDEN DAGEN HELPT OUDEREN MET KORTE RITTEN IN DE GOUDEN KOETS