Skip to main content

Crabbehoeve honderdste deelnemer Gouden Dagen 

By 31-10-2017mei 17th, 2018Gouden dagen actueel

31 oktober 2017, Dordrecht – Het is feest in buurthuis Crabbehoeve in Dordrecht. Het buurtcentrum is de honderdste deelnemer van Gouden Dagen, de stichting die zich inzet om eenzaamheid onder ouderen te bestrijden. Om die reden zijn eenzame ouderen uit de wijk uitgenodigd voor een grootse viering op donderdag 2 november.

Wethouder Karin Lambrechts (Zorg & Welzijn) komt op bezoek en een beroemde Dortenaar laat een wens van een van de gasten in vervulling gaan. Uiteraard staan de eenzame ouderen van de wijk Crabbehof centraal tijdens de heugelijke middag die mogelijk wordt gemaakt door zorginstelling Aafje.

Samen is niet alleen. Dat is het credo van Gouden Dagen. De stichting is op lokaal niveau actief en richt zich op alle gemeenten van Nederland. Doel is om – samen met vrijwilligers –  de kwaliteit van leven van zelfstandig wonende ouderen te verbeteren.

,,We hebben allemaal iemand nodig die luistert, een kopje koffie meedrinkt, meegaat naar het museum of gezelschap houdt tijdens een wandelingetje”, zegt Jan Romme, directeur van Gouden Dagen en als gastheer aanwezig op het feest in de Crabbehoeve. ,,We gaan een wens uit de wensboom trekken, er is lekker eten en drinken. We gaan hossen op muziek en een leuke quiz spelen. Ik hoop dat de gasten allemaal in het goud gekleed zijn. Het wordt een fantastische middag!”

Het blijft niet bij deze ene feestmiddag. Regelmatig zijn ouderen uit de wijk welkom op de Crabbehoeve om samen koffie te drinken of een praatje te maken. ,,Structureel sociaal contact kan het leven van mensen veranderen, weer echt mooier maken”, aldus Romme.

Fyetta Damwijk is participatiecoördinator van Aafje. Namens de zorginstelling is ze nauw betrokken bij het welzijn van ouderen in Dordrecht. Ze is specialist op het gebied van eenzaamheid. ,,Alleen zijn doet fysiek pijn”, weet ze uit ervaring. Door haar werk komt ze al jaren bij ouderen thuis. Ze ziet wat eenzaamheid met een mens kan doen. En belangrijker; ze ziet ouderen opbloeien als ze toch weer onder de mensen komen.

Damwijk: ,,Eenzaamheid is een gevoel. De kunst is om dat gevoel te doorbreken. Op huisbezoeken bekijken we wat er aan de hand is. Is er behoefte aan een maatje of kunnen we op een andere manier helpen. Dat Gouden Dagen deze mensen probeert te bereiken is ontzettend belangrijk. Mensen moeten over een drempel geholpen worden. Daarna zijn ze vaak in staat om weer zelf dingen te ondernemen, weer zelfredzaam. Daar doen wij het voor.”