Skip to main content

Gemeenten kunnen veel meer doen tegen eenzaamheid

By 04-12-2017mei 17th, 2018Gouden dagen actueel

4 december 2017, Bilthoven – Gemeenten kunnen eenvoudig een cruciale rol vervullen bij hulp aan eenzame ouderen. De gemeente heeft deze ouderen in het vizier en zou hen in contact kunnen brengen met welzijnsorganisaties die die zich hard maken voor deze kwetsbare groep.

Dat stelt bestuurder Jan Romme van Stichting Gouden Dagen. ,,De rol van de gemeente is preventief en curatief. Met andere woorden: de gemeente kan eenzaamheid voorkomen door te bemiddelen. Vertel ons welke ouderen eenzaam zijn, verwijs ze naar ons door en dan kunnen wij veel voor hen betekenen. Dat is onze kernkwaliteit, ons specialisme waar we ons al jaren mee bezighouden”, stelt Romme die daarmee reageert op de conclusies van de monitor Sociaal Domein van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

In de monitor wordt jaarlijks gemeten hoe burgers er voor staan sinds gemeenten in 2015 verantwoordelijk zijn gemaakt voor maatschappelijke ondersteuning, jeugdhulp en het aan het werk helpen van kwetsbare groepen. In Nederland ontvangen circa 1,6 miljoen mensen deze hulp.

Het SCP meldt dat (emotionele) eenzaamheid vooral toeneemt onder ouderen die maatschappelijke ondersteuning krijgen van hun gemeente. Van hen voelde 22 procent zich vorig jaar erg eenzaam, tegenover 17 procent in 2015. Het is een direct gevolg van de participatiesamenleving waarbij ouderen tegenwoordig zo lang mogelijk thuis dienen te wonen.

,,Voor de groep thuiswonende ouderen – die bestaat uit 92 procent van alle ouderen(!) – maken wij ons al jaren sterk. Dat doen we onder meer door wekelijks activiteiten aan te bieden in buurthuizen en verpleegcentra. Via ons landelijke netwerk halen we duizenden eenzame ouderen uit hun isolement. Als de gemeente ons een handje helpt, kunnen dat er echt veel meer zijn”, aldus Romme.