Skip to main content

Buurthuis De Meerpaal is hot bij ouderen

By 16-11-2017mei 17th, 2018Gouden dagen actueel

16 november 2017, Ede – Wat er in Buurthuis De Meerpaal gebeurt, is een voorbeeld voor de rest van Nederland. In Ede-Zuid brengt stichting Gouden Dagen ouderen massaal op de been. Het succes is mede te danken aan het Gouden Dagen-team van De Meerpaal. Met keihard werken en een goed doordacht plan haalt men ouderen uit hun isolement.

Op de woensdagmiddagen staat de straat vol met (regio)taxi’s bij het buurthuis. Dan organiseert De Meerpaal Gouden Cultuurmiddagen, Gouden Natuurdagen en ook Gouden koffiemomenten. Het zijn initiatieven die kant en klaar worden aangeboden door Gouden Dagen, een goed doel dat met lokale steun ouderen uit hun isolement haalt. ,,En dat wordt steeds succesvoller”, jubelt uitbater Bernard Lekkerkerker van het ontmoetingspunt. ,,Het is hier. De mensen vinden het geweldig.”

Tijdens Gouden Cultuur wordt er maandelijks op woensdagmiddag (van 14.00 tot 16.00 uur) een middag voor entertainment aangeboden. Dat bestaat uit muziek-, film- of een theateroptreden. Bij Gouden Natuur, ook op woensdag wordt de natuurlijk letterlijk in huis gehaald. Een boswachter, schaapsherder, boer of olifantenverzorger geeft een presentatie over zijn werk. Op beide middagen is de toegang gratis evenals een kopje koffie en/of thee met een versnapering. De (gratis) Gouden Koffie vindt elke maandagochtend plaats van 10:00 uur tot 12:00 uur in de Ontmoetingsruimte.

Het idee van Gouden Dagen is simpel en doeltreffend. Verreweg de grootste groep ouderen (92 procent) woont zelfstandig thuis. De helft ervaart gevoelens van eenzaamheid. Door in alle gemeenten lokaal en op vaste tijden activiteiten aan te bieden, worden deze mensen weer bij het leven van alle dag (in hun woonplaats) betrokken. In Ede is het succes groot, zodat coördinator Lekkerkerker op zoek is naar vrijwilligers voor bijvoorbeeld de Gouden Koffie-activiteit van maandagochtend. ,,Iedereen mag zich aanmelden. Ook de mensen die nu meedoen aan de activiteiten zijn meer dan welkom om zich als vrijwilliger aan te melden!”

,,Wij zijn hier erg blij mee. Deze ouderen fleuren helemaal op, want contact is gezond en goed voor je”, zegt ook directeur Jan Romme van stichting Gouden Dagen. Zijn stichting ontplooit door heel Nederland soortgelijke initiatieven. Meer dan honderd buurthuizen en verpleegcentra bieden inmiddels wekelijkse activiteiten aan. Romme: ,,Thuiswonende ouderen worden vaak over het hoofd gezien. Door de vergrijzing kampen we met een snel groeiend probleem in dit land. Ouderen horen er bij en horen nog midden in de maatschappij te staan. Wij weten hoe we ze moeten bereiken en dat levert zoveel onvergetelijke momenten op.”

Naast de vaste bijeenkomsten is er ook nog de wensboom, die in de hoek van de ontmoetingsruimte van Buurthuis De Meerpaal staat. Nog één keer terug naar het huis of de plaats waar u bent opgegroeid, naar het café waar u uw overleden partner voor het eerst hebt gezien, of ervaren hoe het is om te vliegen in een luchtballon? Laat uw Gouden Wensen weten via de wensboom en wie weet komt die droom uit.