Skip to main content

Gouden Dagen Vriesadvies voor ouderen

By 23-02-2018mei 17th, 2018Gouden dagen actueel

23 februari 2018, Bilthoven – De komende week wordt het Siberisch koud in Nederland. Voor ouderen brengt de extreme kou risico’s met zich mee. Denk aan onderkoeling en angst om nog de deur uit te gaan. Ouderenorganisatie Gouden Dagen doet een handreiking en komt met een vriesadvies voor ouderen.

Zo adviseert Gouden Dagen: vraag je af, zeker als de kou langer duurt, welke ouderen of zieken in de omgeving hulp kunnen gebruiken. Durf bij ouderen in de straat aan te bellen als je vermoedt dat zij hulp kunnen gebruiken. De ervaring leert dat hulp vaak wordt geaccepteerd!

Ouderen kunnen zelf ook wat doen. Zorg dat er voldoende eten en drinken in huis is en denk na over iemand die u zou kunnen helpen met boodschappen als u niet meer het huis uit kunt. Bel deze persoon alvast en spreek wat af in geval van nood. Controleer of de verwarmingsketel een servicebeurt heeft gehad zodat de kans dat deze uitvalt tijdens de kou gering is.

In lijn met de RIVM adviseert Gouden Dagen extra lagen kleding te dragen. Dus ga niet de kou in zonder muts, das, handschoenen en goede schoenen. Eenmaal buiten is het zaak om in beweging te te blijven of indien nodig beschutting te zoeken. Een warm drankje mag, maar beperk alcoholgebruik.

Nogmaals; durf om hulp te vragen als u hulp nodig hebt. ,,Bijna iedereen is daartoe bereid als u daarom vraagt”, zegt Romme. ,,Het klinkt misschien overdreven, maar voor een kwetsbaar persoon kunnen deze maatregelen veel ellende voorkomen.”