Skip to main content

ALS HET VLIEGT HEEFT HET HAAR INTERESSE. IN EEN VORIG LEVEN WAS ZE MISSCHIEN WEL PILOOT. EEN GESPREK MET MEVROUW VAN VELZEN LEVERDE EEN PRACHTIG INKIJKJE OP IN DE GEEST VAN EEN WARE AVONTURIER, DIE DANKZIJ GOUDEN DAGEN NOG EEN KEER DE LUCHT IN GING

Op verzoek van een thuiszorger van De Pieter Raat Stichting krabbelt mevrouw Van Velzen haar droom op een wenskaartje. ,,Gouden Dagen laat wensen uitkomen”, luidt de summiere verklaring. ,,Daarna heb ik er een jaar niks meer over gehoord. Ik dacht dat ze me vergeten waren”, blikt Van Velzen nu terug vanuit haar comfortabele stoel.

INEENS RINKELT DE TELEFOON

Tot een paar weken geleden ineens de telefoon rinkelt. Gouden Dagen. Of ze nog steeds wil skydiven. Daarna gaat het snel. Een paar dagen later wordt Van Vezen thuis opgehaald. Ze mag mee naar een indoor skydivecentrum in Utrecht. Er volgt een overheerlijke lunch, ze wordt geïnterviewd door het tv-programma 5 Uur Live en krijgt een ritje aangeboden in de Gouden Koets, een ludiek transportmiddel dat ouderen voor een laag bedrag door de regio vervoert.

Dan volgt de sprong. Althans, sprong. Mevrouw Van Velzen wordt in een parachutepak gehesen en met een instructeur een windturbine in begeleid. Daar ervaart ze een vrije val. Alsof je op 4000 meter hoogte uit een vliegtuig springt, maar dan zonder ook daadwerkelijk uit het vliegtuig te hoeven springen.

,,Het was kicken!”, jubelt Van Velzen als ze aan die dag met een gouden randje terugdenkt. Nog altijd begint ze te stralen aan de herinnering. Nerveus was ze niet. Hoewel het wel even spannend was of ze het fysiek aan zou kunnen, vertelt ze in haar woonkamer. Op het tafeltje naast haar liggen doosjes medicijnen en dampt een kop koffie. Achter haar staat haar bed. Boven komt ze zelden nog. Van Velzen lijdt aan Parkinson: ,,Een grillige ziekte. De ene dag gaat het beter dan de andere. Gelukkig ging het op de dag van de sprong goed met me.”

JE BENT GEWICHTLOOS

Over de ‘vlucht’ zegt ze: ,,Het was spannend! Ik had gedacht dat je wat luchtiger zou zweven, maar er is een enorme kracht vanonder. En je moet een bepaalde houding aannemen en dat kon ik niet zo lang volhouden. Maar ik heb het wél ervaren en dat was hartstikke leuk! 

De reacties na de uitzending doen haar goed. ,,Iedereen vindt het te gek en heel stoer. Mijn kleinzoon ook. De hele omgeving vond het dapper en stoer dat ik het – ook gezien mijn fysiek – heb aangedurfd. Het is wel 175 kilometer per uur aan luchtdruk wat er uit die turbine komt.”

ONVERGETELIJKE ERVARING

Al haar hele leven is Van Velzen gefascineerd door al wat vliegt. Ze regelt als jonge meid al een baantje op het voormalige vliegveld Ypenburg. Daar heeft ze haar luchtdoop in een Fokker Friendship. ,,Ik was 18 en we vlogen naar Eindhoven. Aan boord moest ik snoepjes uitdelen. Een onvergetelijke ervaring.”

Daar blijft het niet bij. Ze maakt tochtjes met de helikopter, vliegt in sportvliegtuigjes, zweefvliegtuigen. Stapt aan boord van een van de honderden luchtballonnen in Mexico en duikt boven Texel uit een vliegtuig. Hoe ze dat allemaal klaarspeelde? ,,Omdat ik het altijd op de man af vroeg”, luidt haar eenvoudige verklaring.

INEENS RINKELT DE TELEFOON. GOUDEN DAGEN. MET DE VRAAG OF IK NOG STEEDS WIL SKYDIVEN. VANAF DAT MOMENT GING HET SNEL!