Skip to main content

Rutte III ziet 92 procent van de ouderen over het hoofd

By 17-10-2017mei 17th, 2018Gouden dagen actueel

12 oktober 2017, Bilthoven – Het kabinet Rutte III lijkt niet te beseffen dat verreweg de grootste groep ouderen (92%) zelfstandig thuis woont. Dankzij het manifest van Hugo Borst gaat er ruim 2 miljard extra naar verpleeghuizen. Thuis wonende ouderen worden echter over het hoofd gezien. ,,Deze groep valt tussen de wal en het schip”, aldus Jan Romme die zich met stichting Gouden Dagen hard maakt voor deze vergeten groep ouderen.

Romme ergert zich aan de nieuwe kabinetsplannen. Als geen ander kent hij de enorme gevolgen van eenzaamheid onder ouderen na het verschrompelen van de sociale kring of bij het wegvallen van een partner. Dat de Beroepsvereniging voor Verpleegkundigen en Verzorgenden zich verbaasd dat er geen extra geld gaat naar de wijkverpleging, is voor Gouden Dagen het signaal om andermaal de noodklok te luiden.

De overheid stelt veel geld beschikbaar voor welzijnsactiviteiten in zorginstellingen. In 2016 al 110 miljoen en in 2020 loopt dit op tot 180 miljoen. ,,Dat is natuurlijk erg mooi”, zegt Jan Romme, directeur van Gouden Dagen. “Maar de overgrote groep ouderen, de thuiswoners, wordt volledig vergeten. Daar moet echt wat aan gebeuren. Waarom is er voor deze vergeten groep ouderen geen structureel geld? Dat zeg ik k als voormalig OuderenOmbudsman”, aldus Romme.

Het is goed dat er meer geld komt voor zorginstellingen, vindt ook Gouden Dagen. Maar het is markant dat de politiek zo gevoelig is voor het geluid van enkele personen, zoals bijvoorbeeld het manifest Hugo Borst. ,,Er is te weinig oog voor de problematiek in zijn totaliteit”, zegt Romme. ,,Met name de volksvertegenwoordiging laat hiermee zien dat ze niet voldoende op de hoogte zijn dat er zoveel kwetsbare ouderen het thuis zelf moet rooien.”

Gouden Dagen maakt zich hard voor eenzame ouderen. De stichting heeft inmiddels een netwerk van honderddertig instellingen van waaruit deze ouderen worden bereikt en uit hun isolatie worden gehaald inde hoop hun leven structureel minder eenzaam te maken. ,,Ondanks dit regeerakkoord zijn we op de goede weg”, zegt Romme. ,,Eenzaamheid kan leiden tot fysieke klachten. Sociaal contact is gezond. Dat drukt zorgkosten. Maar veel belangrijker: Deze groep verdient een waardige plek in onze maatschappij.”