Skip to main content

,,DANKZIJ PANDEMIE, KIJKEN WE OOK WEER MEER NAAR ELKAAR OM. "

Noordwijk – Als de zegswijze ‘het glas is halfvol’ van iemand op toepassing is, dan is het wel Wendy Verkleij (57). Als burgemeester van de gemeente Noordwijk en kersvers voorzitter van de Raad van Toezicht van Gouden Dagen ziet ze eenzaamheid en verdriet in tijden van corona, maar ook de onverwacht mooie kant van onze samenleving. ,,Dankzij de pandemie, kijken we ook weer meer naar elkaar om.”
 
Verkleij is nog maar enkele weken burgemeester van de prachtige kustgemeente Noordwijk als de pandemie in volle hevigheid losbarst. Door de uitzonderlijke omstandigheden heeft ze pas een fysieke raadsvergadering voorgezeten. Ook voor de eerste burger speelt het werkzame leven zich dezer dagen online af. Een vreemde tijd waar ze het beste van probeert te maken: ,,Ik wist bij wijze van spreken nog niet eens een goede slager te vinden”, blikt ze lachend terug. ,,Je kent de omgeving nog helemaal niet.”
 
Toch leerde ze de inwoners kennen. Vooral door – met inachtneming van de coronamaatregelen – de straat op te gaan. Natuurlijk ziet ze hoe bedrijven het zwaar hebben, hoe ouderen gedwongen alleen thuiszitten en gezinnen worstelen met gesloten scholen en sportverenigingen.
 
Maar rasoptimist Verkleij ziet ook verbroedering. ,,In Noordwijk zie ik – wat ik de tweede laag noem – het omkijken naar elkaar. De warmte, saamhorigheid, zorgen voor elkaar. Elkaar aan durven en kunnen spreken. Ik had een beetje het gevoel dat we dat in deze digitale, snelle wereld verloren waren. Geen qualitytime meer. ’s Avonds de deur uit voor een cursus of sport, snel een magnetronmaaltijd en hup weer door.  Nu zie je veel meer gezinshappiness. Aandacht voor elkaar en dat vind ik erg mooi.”

Dat ze als voorzitter van de Raad van Toezicht werd gevraagd, noemt ze ‘een enorme eer’. Vraag Verkleij naar haar speciale band met ouderen en ze begint direct over haar moeder te praten. Hét schoolvoorbeeld van een zelfstandige, kwieke en ondernemende 80-plusser. ,,Zo’n oude dag gun je iedereen”, klinkt het vol trots.
 
,,Mijn moeder is 89 jaar, heel kordaat, woont nog op zichzelf en heeft nog geen hulp nodig. Toch heb ik wel geconstateerd wat het voor haar betekent in die coronatijd. Ik zie ook nu de worsteling bij ouderen tijdens de pandemie. Zeker ook bij mijn moeder die ook bij een kaartclubje zat, bij rummikub, de leeskring en linedancing (op haar manier). Dat ging in een keer van honderd naar nul. De gedachtegang – ze is zeer helder van geest – is nu wel: weet je, als ik nou zo mijn jaren moet slijten (de hele dag boeken lezen, uit het raam kijken enz).. Dat beperkt haar enorm.”
 
Naast haar job als burgemeester, wil Verkleij van maatschappelijke betekenis zijn. Het verklaart haar functie als vicevoorzitter van Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen en nu dus ook het lidmaatschap van Gouden Dagen.
 
Stichting Gouden Dagen gaat eenzaamheid onder – zelfstandig wonende – ouderen tegen. Een maatschappelijk probleem dat ook in Noordwijk speelt. Tijdens een actie van het Rode Kruis werden onlangs drieduizend 75-plussers thuis bezocht. De resultaten van die gesprekken zijn informatief. ,,Natuurlijk is er eenzaamheid, maar veel ouderen gaven ook aan dat het leven in Noordwijk plezierig is.”
 
Verkleij heeft ontzettend veel zin in haar nieuwe functie als voorzitter. ,,Het omkijken naar elkaar, zorgen voor een ander, het kunnen genieten, ook als anderen genieten en juist deze doelgroep (ouderen) die alleen maar groter wordt en behoefte heeft aan warmte en genegenheid, heeft mij doen beslissen om ja tegen deze functie.”

“AANDACHT VOOR ELKAAR, DAT VIND IK ERG MOOI”