Skip to main content

“Vrindelijk bedankt”

By 01-06-2016april 6th, 2017Gouden dagen actueel

Vorige week stond ik in de rij van de kassa bij mijn buurtsupertje. Een heel keurig, maar stokoud klein mannetje stond voor mij in de rij… alleen. Met veel moeite tilde hij zijn weinige boodschappen uit het mandje op de grond óp de band. Ik hielp hem. Zonder een woord te zeggen, keek hij mij verlegen lachend aan.

Met gezwinde spoed piepten de boodschappen langs de kassa. “Achttien euro vijftig mijnheer”, zei de kassière. Bibberende handen haalden zijn portemonnee uit zijn jas. En bibberende handen probeerden de pinpas uit de sleuf van de portemonnee te halen. “Waar moet de pas in?”, vroeg hij op zachte toon. “Bovenin mijnheer”. Langzaam en geconcentreerd deed hij een eerste poging… de eerste transactie mislukte. Meneer had de pinpas niet ver genoeg doorgedrukt. “Doen we het gewoon nog een keer hoor, mijnheer”, zei de kassière vriendelijk. De man had weinig kracht in zijn armen, dus ik hielp hem. De tweede transactie mislukte ook. Meneer had wel op OK gedrukt, echter zonder een pincode in te voeren.

De irritatie achter me begon toe te nemen. Het gezucht achter me gaf duidelijk aan dat het geduld op begon te raken. De rust die het oude heertje uitstraalde was inmiddels geheel verdwenen.

Bij de derde poging deed ik de pas in de automaat en vertelde ik hem zijn pincode in te voeren. Hij keek mij uiterst zenuwachtig, desperaat en vragend aan. “Ik ben het nu vergeten” zei hij zacht. Ook de derde transactie mislukte. “Oh ja”, hij mompelde het nummer herhaaldelijk en de volgende poging werd een succes.

Terwijl ik de oude man hielp met het inpakken van zijn boodschappen, gingen mijn gedachten uit naar de pasreaders, de Digi-codes, de tientallen pincodes en wachtwoorden van verschillende websites en accounts die ik bijna dagelijks nodig heb. Een ergernis voor mij, een onmogelijkheid voor deze meneer. Wie helpt hem? Wij, de overheid, de hele maatschappij staat daar veel te weinig bij stil! Toch?

“Vrindelijk bedankt”, zei het keurige oude heertje voor hij wegschuifelde met zijn boodschappen.

Jan Romme, Directeur/Bestuurder Gouden Dagen